0,-
Søg

OM OS

Sandnes Uldvarefabrik AS blev etableret i Sandnes i 1888. Ændrede navn til Sandnes Garn AS i 2006

Sandnes har traditionelt været en industriby, hvor Sandnes Uldvarefabrik, som blev etableret i 1888, har været en af de mest centrale virksomheder. Virksomheden har betydet meget for byens udvikling og havde i starten lokalt ejerskab. I 1995 blev Sandnes Uldvarefabrik opkøbt af Sagatex, men blev i 2000 købt tilbage af lokale ejere.

Grundlæggerne

Kort opsummeret om Sandnes Uldvarefabrik fra 1888 og frem til i dag…

1888; Etablering

Tidlig 1888 gik en gruppe ledere fra byen Sandnes sammen, og begyndte planlægningen af en garnfabrik. Fabrikken skulle ligge i nærheden af havnen midt i Sandnes centrum.
SANDNES GARN AS blev etableret under navnet Sandnes Uldvarefabrik i 1888, og er i dag en af de ældste fabrikker i Norge, som producerer garn.

1889; De første bygninger

Planen om at bygge fabrikken nær havnen blev sat i værk. 1889 er det første år for produktion og salg.

1888-1905; De første ansatte

Oftest har der arbejdet over 500 mennesker i fabrikken. Den første farverichef, Johan Ludvigsen, arbejdede på fabrikken fra starten i 1888 til 1915. Hans opskriftsbog blev holdt meget hemmelig, og var ikke engang tilgængelig for de ansatte.

1905-1915; Vækst og profilering

Periode med vækst, profilering og optimistisk ledelse. I 1910 blev det afgjort at fabrikken skulle udvides.

1932; Nye maskiner

De første kæmmemaskiner bliver taget i brug. De var firmaets store stolthed.

1945-1962; Optimisme og udvikling

I 1946 udbrød der brand på fabrikken, men firmaets resultater for året blev alligevel positive.
I 1952 blev «Marius-genseren» lanceret. Designet blev meget populært, og er stadig det bedst sælgende design i Sandnes Garns historie. Marius-genseren fik sit navn, da den var strikket til alpinist og verdensmester Stein Eriksens lillebror, Marius. Marius Eriksen var selv afbildet på den originale opskrift. Marius-genseren har siden den gang været et symbol på norsk ski- og udendørsliv. Sandnes Garn ejer rettighederne på strikkeopskriften med « Marius» mønster.
I 1954 blev strikkeklubben «StrikkEss» startet. Den blev en stor succes med mere end
50 000 medlemmer, som hvert kvartal modtog medlemsblad med strikkenyt og opskrifter.

1964-1974; Guldtider

Frem til 1970’erne gik det rigtig godt for Sandnes Uldvarefabrik, men efterhånden som uldvarepriserne i 70’erne steg markant, fik fabrikken problemer. Sandnes Uldvarefabrik blev slået sammen med Sandnes Kamgarn spinderi, men begge mærkevarenavne blev bibeholdt.

1975-1986; Brand og ny bygning

Fusioneringen af Sandnes Uldvarefabrik og Sandnes Kamgarn spinderi blev en succes. Firmaet blev en af de førende i Norge indenfor håndstrikkegarn. Garnet blev også eksporteret til Danmark, Sverige, Finland, Tyskland og Japan.
Mandag 21. August 1978 brændte fabrikken i Sandnes centrum ned, og eftersom den gamle fabrik ikke var tilpasset et moderne spinderi, blev en ny og moderne fabrik bygget på Foss-Eikeland, som ligger lige udenfor Sandnes. I 1980 flyttede alle ansatte ind i de nye lokaler med nyt og moderne udstyr. Fabrikken holder fortsat til på Foss Eikeland.

2000; Nye ejere

I 2000 fik virksomheden nye lokale ejere, hvor Harald Mjølne var hovedejer. Der blev sat gang i en opgradering af alt produktionsudstyr i stor skala, alt fra uldvask til maskiner, der kan lave garnnøgler af det færdige garn. Siden 2000 har virksomheden investeret for ca. 105 Mill NOK i maskiner og udstyr. Virksomheden fremstår som en af de mest moderne af sin slags.

2006

Virksomheden skiftede navn til SANDNES GARN AS

2009

SANDNES GARN AS ændrede forretningsidé, til delvis at afvikle produktion af garn til andre industrivirksomheder, og i stedet satset helt på produktion af håndstrikkegarn.

SANDNES GARN AS nu og fremad

SANDNES GARN AS producerer både kartegarn og kamgarn.
I kartegarn-processen anvendes for det meste norsk efterårsuld. Den købes ind ubehandlet fra klip af fåret, og bliver vasket før ulden kartes og spindes til tråd, som igen tvindes, farves og laves til nøgler. I dag er den største kvalitet inden kartegarn, FRITIDSGARN.
Som råvare til kamgarn-spinderiet, købes uld, der er vasket og kæmmet. Det kan være norsk uld, som i PEER GYNT, men det meste kommer fra Uruguay i Sydamerika. Råvaren går først gennem forberedelsesmaskiner (strækken) før den bliver spundet til tråd. Derefter bundtes den, farves og laves til garnnøgler. De største kamgarn-kvaliteter er SMART, SISU, PEER GYNT og BABYULL LANETT.
SANDNES GARN AS leverer også alpaka- og bomuldsgarn. Disse kvaliteter bliver købt ind ubehandlet på spole og bliver bundtet, farvet og lavet til nøgler på fabrikken.

Ejerforhold

Holdingselskabet Sandnes Uldvarefabrik AS ejer 100 % af Sandnes Garn AS, som også ejer Skibladner DA (bygning og grund) og Nye Strikkedilla AS (garnbutik i Oslo City).
Holdingselskabet ejes 10 % af Aal AS, og resterende 90 % av Harald Mjølne, der også er adm. direktør i Sandnes Garn AS.

Forretningsidé

Vi skal være førende på design inden håndstrik, hvor vi skal dække de vigtigste målgrupper, men også tendere mere mod aktuel fashion design. Vi laver strikkeopskrifter, som sælges sammen med vores garnkvaliteter.
Vores hovedprofilering er gennem de ca. 25 strikkemagasiner, vi udgiver årlig. Magasinerne skal tydeligt vise vores design, men skal også være inspirerende.

Vi vil fortsætte produktionen i egne lokaler på Foss Eikeland, og vil prioritere at have det mest moderne produktionsudstyr tilgængelig. Der planlægges per dags dato opgradering af farveri- og ”nøste-afdelingen” – dvs. afdelingen, hvor garnet vindes til garnnøgler (på norsk ”nøster”).

Vores salgskanaler er hovedsagelig direkte til garnbutikker i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Til øvrige lande sælger vi via grossister. Vi sælger også direkte til privatkunder via egen webshop. Dette er dog ikke en stor andel af vores marked, eftersom vi ønsker at støtte garnbutikkernes position som faghandel, med de muligheder de har for at tilbyde strikkehjælp for dem, der har brug for det.

Vores garn skal være baseret på naturfibre. Tidligere var norsk uld dominerende i sortimentet, men nu er efterspørgslen større på uld med tyndere fiber, der er blødere og kradser mindre.

Vores mål er, at være tilnærmelsesvis 100 % leveringsdygtige på vores vigtigste mærkevarer som SMART, BABYULL LANETT, SISU, FRITIDSGARN, MANDARIN PETIT og ALPAKKA. Vores styrke skal være design, kvalitet og leveringsdygtighed.

Sammendrag

– Etableret 1888 i Sandnes centrum.
– Flyttet i 1980 til Foss Eikeland i Sandnes kommune, hvor vi fortsat er.
– Nye ejere i 2000.
– Stoppet med industrigarn i 2009.
– Var årets virksomhed i regionen Rogaland i 2014.
– Ejerne købte nuværende lokalers grund og bygning i 2014.
– Omsætning i 2015 på 235 Mill nok.
– Solgte 700 tons garn i 2015.
– Eksportandel garn på 20 %, hvor største eksportlande er Danmark, Sverige og Island.
– Antal ansatte 96 personer.
– Adm. direktør Harald Mjølne, som også er hovedejer.

 

”Vores vigtigste satsningsområder er design, kvalitet og leveringsdygtighed”

Your bookmarks

Der er ikke nogen produkter, som matcher de kriterier, du har angivet.